App

Hersentumorpatiënt naaste

Wanneer iemand in uw directe omgeving een hersentumor heeft, is de impact op het dagelijks leven enorm. Vaak treedt er een verschuiving op waarbij u als naaste veel zorgtaken op u neemt. Door de neurologische uitval, cognitieve stoornissen, emotionele en gedragsproblemen die vaak gepaard gaan met een hersentumor kunnen veel invloed hebben op de relatie. Uit onderzoek blijkt ook dat veel partners last hebben van de verantwoordelijkheid die zij met zich meedragen.

Het VU Medisch Centrum (Vumc) heeft een individueel ondersteuningsprogramma ontwikkeld om naasten van mensen met een hersentumor en hersenmetastasen handvatten te geven om met dit moeilijke ziektebeeld om te kunnen gaan. Het Ingeborg Douwes Centrum biedt dit programma als eerste organisatie in Nederland in samenwerking met het VUmc.

Thema's
- Contact met de patiënt
- Omgaan met de directe omgeving
- Verandering in persoonlijkheid, gedrag en cognitie
- Tijd voor jezelf
- Contact met de kinderen
- Epilepsie
- De laatste levensfase

Tijdens de eerste en tweede afspraak krijgt u meer uitleg over dit programma. Hierna maakt u een selectie van maximaal vier themas waar u mee aan de slag wilt gaan. In totaal bestaat dit ondersteuningsprogramma uit zes individuele afspraken waarbij er bij elke afspraak een ander thema aan bod zal komen. Bij iedere sessie krijgt u een (korte) huiswerkopdracht mee.

U kunt contact opnemen met het IDC om gebruik te maken van dit ondersteuningsprogramma. Dit is volledig kosteloos dankzij subsidie van de Gemeente Amsterdam. Er is geen verwijsbrief nodig van de huisarts of specialist. Woont u niet in Amsterdam? Ook dan kunt u gebruik maken van dit programma.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u telefonisch contact opnemen of via e-mail.
Aanmelding kan ook via het online aanmeldingsformulier.

» Meld je hier aan via het online aanmeldingsformulier.
Hersentumorpatiënt naaste