Terug

Bericht

Programma Sociale en Gezonde Wijk Middelland

Een van de wijken waar wij actief zijn is Middelland. Daar concentreren zich een aantal van onze activiteiten. Maar natuurlijk zetten we geen hek om een wijk en moedigen we iedereen aan om actief te zijn, onafhankelijk van waar je woont. Maar in 2019 schreven een groot aantal actieve Middellanders, betrokken professionals en gemeente Rotterdam een programma Sociale en Gezonde Wijk. En daarover zullen we vanaf nu ook regelmatig iets melden. 

Het hogere doel van de programmalijn is: een sociale en gezonde wijk waarin we als bewoners naar elkaar omzien, elkaar steun bieden wanneer dat nodig is, waarin netwerken en andere bronnen toegankelijk zijn voor iedereen en waar we als bewoners 'in de lead zijn' en samen met anderen (professionals, ambtenaren, ondernemers) bijdragen aan welbevinden en gezondheid. 

In Middelland is er nu een projectteam opgericht dat zich met een aantal speerpunten en projecten bezighoudt. Maar de belangrijkste vraag die we willen stellen is: hoe draag jij bij aan een sociale en gezonde wijk, of hoe zou jij willen en kunnen bijdragen, wat kunnen we samen betekenen? 

Wat zijn de huidige speerpunten in Middelland? 

  • Ontmoeten, verbindingen leggen, zichtbaar maken van wat er is, nieuwe mogelijkheden creĆ«ren en samenwerken.  
  • Perspectief voor jongeren. Een belangrijke partner hierin is de Werkgroep Jongeren Middelland en zij richten zich nu op het inrichten van een multi-media lab en een werkplaats waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Maar, we willen graag ook nieuwe initiatieven steunen. 
  • Mentale veerkracht. Wist je dat per jaar zon 24% van de bevolking gemiddeld ontregelende psychische klachten ervaart? Terwijl er maar voor 7% van de mensen psychische hulp beschikbaar is. Dat betekent dat veel mensen alleen worstelen met hun klachten. Daarom ontwikkelden we een netwerk waarin we ervaringskennis benutten, samenwerken met professionals en digitale middelen voor eHealth en zelfregie toegankelijk maken. We noemen dit het netwerk Geestverwanten
  • Fitknip: we organiseerden dat zon 300 mensen 100 digitaal zorgtegoed kunnen krijgen. Daarover hebben we hier al eerder bericht. Vanaf maart 2020 kan je dit tegoed incasseren en met dit tegoed kan je experimenteren met apps en eHealth toepassingen die bijdragen aan jouw eigen gezondheidsdoelen. Je kan veel verschillende dingen proberen. 
  • VraagBaak: uit alle gesprekken tijdens het schrijven van het programma bleek dat veel mensen niet goed de weg weten te vinden naar reeds beschikbare hulpbronnen. Dat kunnen mensen zijn, materialen, kennis, steunmogelijkheden, etc. We werken daarom momenteel aan een digitale VraagBaak die gebruik maakt van alle kennis en mogelijkheden die we in het netwerk hebben. Hiervoor zoeken we nog mensen die ook vragen kunnen beantwoorden. De VraagBaak wordt nu uitgewerkt met de netwerken van spreekuren in de wijk (netwerk Binnenlopen) en met professionals van het sociaal wijkteam, huisartsen, etc. 
  • Training en scholing. We starten in 2020 een training community building. We willen ook graag een training organiseren voor mensen die aan positieve gezondheid willen werken. Heb je interesse: laat het ons weten! 

We zijn met de programma lijn Sociale en Gezonde Wijk ook onderdeel van het landelijk netwerk van SamenBeter en een van de vijf landelijke proeftuinen. Dat betekent dat we kennis en mogelijkheden vanuit het landelijke netwerk benutten, maar ook dat men met interesse kijkt naar onze projecten en ervaringen. 

We willen graag nog veel meer bereiken. En dat kan niet zonder jou! Dus heb je een idee, een initiatief, ben je al bezig met gezondheid, of zou je daar wat meer aan willen doen? Laat het ons weten. Heb je een vraag of zou je ook een netwerk om je heen willen organiseren van mensen die kunnen bijdragen aan jouw gezondheid of uitdagingen? Je bent van harte welkom. Neem dan contact op met Madelon Stoele of Lev Avitan (je moet wel ingelogd zijn om hen een berichtje te kunnen sturen). 

We zoeken ook mensen die mee willen helpen om een digitaal platform (onze eCommunity) te ontwikkelen. Dat kan door mee te denken, door regelmatig een bericht over gezondheid te schrijven, door een initiatief dat jij neemt zichtbaar te maken, door vragen van anderen te beantwoorden. 

Eigenlijk is elk initiatief dat bijdraagt aan een sociale en gezonde wijk welkom. Neem daarom contact op via mail@zorgvrijstaat.nl

 

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..